Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Saç Ekimi

Soru Sor
Saç Ekimi

Saç Ekimi Nedir?

Saç ekimi sadece enseden alınan saçları ön kısıma ekiminden ibaret değildir. Saç ekiminde elde etmek istediğimiz; doğal ve aslına uygun görüntüdür.

♦ Saç ekiminde farkı yaratan detaylara hakimiyettir. Örneğin saç çizgisi ve alın kısmındaki girintinin dizaynı, ekilen saçların yönü bölgesel olarak da farklılık gösterir.

Tepe helezonun oluşturulması, düz bir hat şeklinde değil doğal haline uygun bir şekilde ekimi gibi birçok başlık önem arzeder. Aksi takdirde sıkça gördüğümüz "çim adam" görünümü ile karşılaşabiliriz.

Saç Dökülmesinin Sebepleri

Ailesel, genetik faktörler, aşırı kilo alma-verme, kadınlarda gebelik ve sonrasındaki hormonal değişimler, muhtelif hastalıklar, beslenme bozuklukları, kullanılan ilaçlar, cinsiyet ve yaşlanma gibi faktörler ile saç dökülmesi oluşabilir.

Saç dökülmesi sebeplerinden birisi de çılgınca kullanımı olan köpük, jöle, saç spreyi gibi saç kozmetik ürünleridir. saç kozmetik ürünleridir. Saç kozmetiği ürünleri bazıları zamanla saç köklerindeki folikülleri öldürür ve saç dökülmesi gelişir. Dengesiz beslenme ve özellikle proteinden fakir ağır diyetler saç dökülmesine sebep olabilir. Proteinin saç gelişimindeki önemi bilinir. Bu sebeptendir ki saç ekimi sonrasında proteinden zengin beslenmeyi öneririz.

Saç dökülmesi özellikle genç ve orta yaş erkeklerde estetik bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Günümüz teknolojisi ile saç dökülmesi ve kellik kader olmaktan çıkmıştır. Erkeklerde en çok talep gören estetik amaçlı uygulamalardan birisi de saç ekimidir. Günümüzde istenilen görünüme ulaşma talebi kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de doğal bir talep olarak kabul edilmektedir.

Saç Ekimi Ankara

Saç ekimi, ense ve yan kısımlar gibi farklı genetik özelliklere (güçlü ve dökülmeyen) sahip bölgelerden alınan saçların muhtelif sebepler ile saç kaybına uğrayan bölgelere naklidir. Genetiği farklı olup dökülmeyen (ense ve yan kısımlar) bölgelere donör dominant bölgeler diyoruz. Doğası gereği bu bölgeler dökülmemeye kodlanmıştır. Başka bölgeye ekildiklerinde de genetikleri aynı olduğundan dökülmezler.

Saç Ekimi işleminde pek çok yöntem kullanılmaktadır ve her geçen gün yeni yöntemler geliştirilmektedir. Saçın temin edildiği bölge, saçın ekildiği bölge ve uygulanan işlemlere göre saç ekimi operasyonu kategorilere ayrılmıştır. En sık Fue saç ekimi yöntemi kullanılmaktadır.  Yine fue saç ekimi kendi içerisinde fue düzeltme ekimi, şakaklara fue saç ekimi, sakaldan saç ekimi ve göğüs kılından saç ekimi gibi yöntemler ve teknikler de vardır.

Saç dökülme sebepleri bilinmek ile birlikte insanlar kalıcı çözüm bulmak konusunda zorluk yaşarlar. Kulaktan dolma, arkadaş tavsiyesi şeklindeki bitkisel ve ilaç çözümleri çoğu zaman fiyasko ile sonuçlanır. Ne yazık ki saç dökülmesi konusunda “kellik için şifalı bitkiler”, “kelliğe bitkisel çözüm” başlığı altında satılan birçok alternatif ancak sorunun bir parçası olabilmektedir. Kellik tedavisi konusunda kellik aşısı gibi birçok yöntemöne sürülmüş ancak genellikle problemin daha da artmasına sebep olmuşlardır. Yeni teknoloji ve teknikler sayesinde kellik tedavisi mümkün bir durum haline gelmiştir. Saç ekimi konforlu, steril şartlarda ve lokal anestezi ile en az acı ile bu işlem birkaç saatte bitmektedir.

Saç ekimi uygulamasında birçok saç ekim tekniği uygulanmakta ve her geçen gün bunlara yenileri eklenmektedir. Saçın alınış yöntemi, alındığı yer, ekildiği bölge, uygulanan yönteme göre sıkça rastlayacağınız bazı terimler ve arama başlıkları olacaktır. Bu ana başlıklardan en sık merak edilen fue saç ekimi nasıl yapılır sorusudur. Fue saç ekimi yaptıranlar yine en iyi saç ekimi hangisidir sorusu da sormaktadırlar. Günümüzde en çok tercih edilen yöntem fue saç ekimi yöntemi olup, Fue kaş ekimi ve fur kirpik ekimi yöntemleri de popülerdir. Yine vücut kılından saç ekimi ve yanık izine saç ekimi yöntemlerini de başarı ile uygulamaktayız.

En İyi Saç Ekim Yöntemi Hangisidir?

İki tür saç ekimi yöntemi vardır: FUT (Foliküler Ünite Nakli) ve FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu). Sizin için en iyi seçenek kişisel ihtiyaçlarınıza ve doktorunuzun tavsiyelerine bağlı olacaktır.

FUE saç ekimi nedir?

FUE Saç Ekimi nedir son 15 yılda uygulanmaya başlayan ense bölgesindeki saç köklerinin herhangi bir kesi yapılmaksızın, tek tek alınarak ihtiyaç duyulan bölgelere dağıtılmasını esas alan saç ekim yöntemidir. FUE saç ekimi yöntemi saç ekimi talebinde ciddi bir artış yaratmıştır.

FUT saç ekimi nedir?

FUT saç ekimi ense bölgesinden bir saçlı bölgeyi içeren şeritin çıkartılıp, bu kısmın dikilmesi ve sonrasında alınan saçlı bölgedeki saç köklerinin ihtiyaç duyulan bölgelere ekilmesi işlemidir. Ensede saçlı derinin çıkartıldığı bölgede oluşan iz ve saçsız bölge en büyük dezavantajıdır.

Saç Ekimi Ne Kadar Sürer?

Saç ekimi ekilecek saç folikülü sayısına göre 4-10 saat sürebilir. Ekipteki uygulayıcı sayısı ve tecrübesine göre bu süre kısalabilir. Genellikle tek seansta maksimum 4000-4500 folikül (saç kökü) ekimi yapılır. Tek seansta ekilebilecek folikül (saç kökü) sayısı ensedeki saç yoğunluğuna göre değişecektir.

Saç Ekimi Sonrası Saçlar Ne Zaman Uzar?

Saç ekimi sonrası saçlarda şok dökülme denilen safha ikinci ayda sona erer ve yaklaşık 6. Ayda saçlar %60-70 oranında uzar.

Saç Ekimi Fiyatları 2025

Saç ekimi fiyatları ekim sahasına, tercih edilen donör sahaya, saç ekiminin nerede (ameliyathane koşulları ya da muayenehane şartları) yapılacağına göre değişkenlik gösterir. Organik saç ekimi fiyatlarısaç ekimi fiyatları 2025 için bizimle irtibata geçiniz.

Saç ekimi kimler için uygundur?

Saç dökülmesi ve sonucunda gördüğümüz kellik her yaş ve cinsiyette görülebildiğinden saç ekimi de yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın yapılmaktadır. Saç ekim işleminin başarısını etkileyen iki ana faktör vardır. Bunlardan birincisi saçların durumu, diğeri yapan ekibin konuya dair becerisi, donanımı ve ehliyetidir. Donör sahadaki (saçların alındığı ense ve yan kısımlar) saçlar ne kadar sağlıklı ve sık ise saç ekimi başarısı o denli artacaktır. Yine alıcı sahadaki saçlı derinin durumu da saç ekiminde bir o kadar önemlidir. Alıcı sahasının skarsız oluşu (daha önceden geçirilmiş yanık, kaza, kesi izlerinin olmaması),daha önceden saç ekimi yapılmamış olması da saç ekimi başarısını arttıran faktörlerdendir. Saç ekimi yorumları yapılırken "en iyi saç ekim merkezi Ankara" veya "en iyi saç ekim doktoru" yorumları kadar saç ekimine en uygun hasta olup olmadığınız da önem arzeder.

En sık erkek tipi saç dökülmesi yaşayan kişilerde saç ekimi işlemini yapmaktayız. Erkek tipi saç dökülmesinde saç dökülmesinin sebebi erkeklik hormonudur.(testosteron) Testosteron etkisi ile saç folikülü etrafındaki üretken hücreler zamanla ölmektedir. Bu hastalarda saç ekimi tek kalıcı tedavi yöntemidir. Hastanın daha önceden geçirilmiş kaza, yanık ve tedavilere bağlı saçlı deride skar(yara izleri) varsa dolaşım kontrolü sonrasında saç ekimi yapılabilir. Ancak bu hastalarda ekimin başarısı daha azdır.

Saç ekimi yaptırmak isteyen kişide bakıldığında saçlar arasından deri görünmeye başladıysa dökülme oranı %50 nin üzerinde demektir. Bu kişiler için önerilecek tedavi saç ekimidir. 35 yaş öncesindeki erkeklerde saç dökülmesi devam ediyor mu bakmak gerekir. Eğer saç dökülmesi devam ediyorsa tekrar 2. Seans saç ekimi yapılması gerektiği hastaya söylenir.

Daha önce de belirttiğimiz gibi saç ekimi için uygun kişilerde aranan ilk şart başın arka ve yan kısımlarında yeterli miktar ve kalitede saç olup olmadığıdır.

Öte yandan saç ekimine uygun kişiler, başının yan ve arka bölgelerinde yeterli miktarda saç olan kişilerdir. Bu kişilerde fut ve fue yöntemlerinin her ikisi de kullanılabilmektedir. Bu işlemlerin uygun bir diğer aday grubu ise göğüs, bacak vb. bölgelerde yeterli miktarda sağlıklı kıl olan kişilerdir. Bunlarda uygulanan saç ekimi yöntemi “Fue saç ekim yöntemi”dir. Pek çok kişi eskiden saç ekimi için uygun değilsiniz diyerek geri çevrilmişken günümüzde gelişen teknikler ile hem müdahale oranlarımız hem de yapılan işin kalitesinde muazzam bir artış olmuştur.

Saç ekimi nasıl yapılır?

Saç dökülmesi her iki cinsiyette sık gördüğümüz bir durum olup, saç ekimi yöntemleri son yıllarda ciddi bir şekilde gelişmiştir. Saç dökülmesi ya da kellik şikayeti olanlar kişiler saç ekimi amacı ile başvurduğunda saç dökülmesinin herhangi bir tıbbi sebebi var mı diye inceleriz. Saptanmış bir saç dökülmesi sebebi varsa önce onun tedavisi sonra saç ekimi aşamasına geçilir.

Saç ekimi ameliyathane koşullarında yapılması gerek cerrahi bir prosedürdür.Saç ekimi öncesinde hastayı ve saçlı deriyi muayene eder, gerekli saç analizini yapar, kelliğin tipini belirleriz. Bunun sonucunda yaklaşık gerekli olan greft miktarı ve seans sayısı belirlenir. Saç ekimi yaptırmak isteyen hastalarımızdan sıkça gelen talep "fotoğraf göndersem, fotoğraftan analiz yapsanız bana bir fiyat söyleseniz" dir. Her zaman belirttiğimiz gibi en uygun olanı yüz yüze görüşme ve saçlı deri muayenenizin detaylı olarak yapılmasıdır. Saç restorasyonu dediğimiz olgu sadece saç ekimini kapsamaz. Aynı zamanda doku genişletilmesi ve flepler gibi uzmanlık gerektiren konuları da içerir. Bu tip cerrahi uygulamaları da yapabilecek bir hekim şeçmeniz sizin için en uygunu olacaktır.

İlk görüşmemizde şikayetlerinizin başlangıç zamanı, ailenizde saç durumu, daha önce saç dökülmesi veya kellik sebebi ile herhangi bir işlem yaptırıp yaptırmadığınız sorulacak, saçlarınızın durumu detaylı olarak incelenecektir. Saç ekimi sonrası beklentileriniz ve sizin için en uygun olacak tedavi şeklini beraber belirleyeceğiz.

Ayrıca tıbbi özgeçmişiniz (geçirdiğiniz ameliyatlar, mevcut  hastalıklar) sorulacaktır. Bir yeriniz kesildiğinde uzun süre kanar mı(pıhtılaşma bozukluğu),bir yeriniz kesildiğinde iz ile mi iyileşir (hipertrofik skar, keloid),kan sulandırıcı ilaç alıyor musunuz, sigara içiyor musunuz sorularının cevapları alınır. Kan sulandırıcı ilaç alanlarda saç ekimini ilaç kesildikten 1 hafta sonra yapabiliyoruz. Yapılacak işlemin çapına göre ekilecek greft miktarı ve anestezi türü belirlenir.

Vücut kılından saç ekimi yapılabilir!

Ense bölgesinde yeterli kıl yoksa vücut kılları ile saç ekimi yapılabilir. Vücut kılından saç ekiminin dezavantajları şunlardır;

  1. Vücut kılları belirli bir uzunluktan fazla uzamazlar. Göğüs kıllarından saç ekimi veya sırt kıllarından saç ekimi yapılan hastalara bu bilgi verilmelidir.
  2. Vücut kıllarından saç ekimi teknik olarak daha zor, daha uzun süren bir operasyondur. Göğüs kıllarından saç ekimi daha maliyetli bir işlemdir.
  3. Vücut kıllarından saç ekiminde yeterli dolgunluk ve kalınlıkta saçlar oluşmaz. Sırt kıllarından saç ekiminde daha ince ve cılız saçlar görülecektir.
  4. Vücut kıllarından saç ekiminde (örneğin göğüs kıllarından saç ekimi) ensedeki kıllar gibi dökülmeye dayanıklılık yoktur. Sırt kıllarından saç ekiminde ekilen kılların bir süre sonra dökülebileceği bilinmelidir.

Saç ekimi amacı ile uygun donör sahalar ense ve kulak üzerine kadar olan saçlı deri bölgesidir.

Saç ekimi öncesi ve sonrası için bize en çok sorulan sorular ve cevapları;

Saç ekimi ne kadar sürede iyileşir?

Saç ekiminden sonra saçlı deride ince bir kabuklanma görülür. Bu ince kabuklanma saçın tarif edildiği üzere her gün yıkanması ile bir haftada dökülür. Hastalarımız bu kabuklanma döneminde bir şapka kullanırlar ve günlük yaşamlarına ve hatta işlerine gidebilirler. Saç ekimi sonrası 3. Ayda ekilen saçlar uzamaya başlar ve 9-12. ayda ekilen saçlar normal saç fizyolojisine kavuşur.

Saç ekimi sonrası kabuklanma nedir?

Kabuklanma bir iyileşme sürecidir. Saç ekiminden sonra kabuklanma tamamlanması yaklaşık 1 hafta kadar sürer. Saç ekimi sonrası kabuklanma süresi kişinin hücre yenilenme hızına göre değişebilir. Bu dönemde kabuklar elle kopartılmamalıdır. Kopartılırsa ekilen saç kökleri zarar görür. En geç 10. Günde kabuklar dökülecektir. Saç ekimi sonrası kabukların dökülmesi için öncelikle muhakkak iyileşme sürecinin tamamlanması gerekmektedir. Hepimiz biliyorsun ki, kabuklanma iyileşme sürecinin bir parçasıdır. Saç ekiminden sonra kabukların dökülmesi doğal bir şekilde olmazsa, kabuklarla birlikte saç kökleri de zarar görür.

Saç ekimi öncesi sonrası sigara içebilir miyim?

Saç ekiminden önce sigara ve saç ekiminden sonra sigara içmek 2 sebepten dolayı tavsiye edilmez;

  1. Saç ekimi sedasyon ve lokal anestezi ile yapılan bir uygulamadır. Sigara içimi anestezi açısından sakıncalar doğurabilir. Sigara tüm organlara giden kanı azaltır, pıhtılaşma sistemine olumsuz etkileri olur.
  2. Sigara saç diplerindeki kan dolaşımını azaltır, yeni saç kökünün beslenmesini bozar. Sigara saç ekilen bölgedeki saç köklerine giden damarları daraltır, yara iyileşmesini geciktirir ve bozar. Saç ekimi sonrası kan pıhtılaşmasını arttıran sigara ekim sonrası olan kabuklanmayı arttırır.

Saç ekiminden önce ve sonra sigara bırakılmalı mıdır?

Saç ekiminden 1 hafta öncesinde sigara azaltılmalı, saç ekimi günü asla içilmemelidir. Saç ekimi sonrası en az 1 hafta sigara içilmemelidir,  sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır.

Saç ekimi öncesi sonrası alkol alınabilir mi?

Saç ekimi öncesi ve sonrası alkol alınmaması önerilir. Zira alkol pıhtılaşmayı bozacağından sonrasındaki kabuklanma ve yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Saç ekiminde ekilen saçlar ne zaman çıkar?

  1. Saç ekiminden sonra 1-2 hafta içerisinde kabuklanma iyileşir.
  2. Saç ekim sahasındaki iyileşme 1. Ayın sonunda gerçekleşir. Şok dökülme (geçici dökülme) dediğimiz olay 1. ayın sonunda gerçekleşir.
  3. Yaklaşık ikinci ayın sonda şok dökülme dönemi sona erer. Şok dökülme döneminin hemen akabinde normal uzama dönemine giren saçlar ayda 1-2cm uzamaya başlarlar.
  4. Saç ekimi sonrası altıncı ayın sonunda saçlar çıplak gözle seçilebilir bir hal alır. Saç kökleri %50-80 arasında çıkmıştır.
  5. Sekizinci ay sonunda saç kökleri kuvvetlenir, saçlar gürleşir kalınlaşır ve normal saç büyüme döngüsüne oturur.
  6. Saç ekimi sonrası 12. ayın sonunda saçlar normal şekline ve seyrine ulaşır.
  7. Saç ekiminde kullandığımız saçların %90 ı ense bölgesinden alınan saç köklerinden olur. Ensedeki saçların yetersiz olduğu kişilerde kullandığımız sırt, göğüs, bacak ve kol bölgesi kılları saç yapısından farklı olduğundan bunların uzama döngüleri farklı olacaktır.

Saç ekiminde şok dökülme nedir? Saç ekiminden sonra şok dökülme ne zaman başlar?

Saç ekimi sonrası ekilen saçlar 1 ay sonra şok dökülme dediğimiz bir ani dökülme safhasına girer. Şok dökülme süreci doğal ve beklenen bir süreç olup yaklaşık 1-2 hafta sürer. Daha geç veya daha erken başlayabilir. Hastalarımız böyle bir sürecin farkında olduklarından rahattırlar.

Doğuştan bu yana sahip olduğumuz saç telleri ortalama 5-7 senede bir dökülür ve aynı kökten tekrar başka saçlar çıkar. Bu sebepten saçların döngüsü büyüme, bekleme ve dökülmeden ibarettir. İnsan hayatı boyunca bu döngü 10-20 defa tekrarlanır. Ancak her saç için ayrı bir döngü olduğundan bir anda tüm saçlarımız dökülmez. Zaman zaman dökülen saçların yerini diğeri alır. Şok dökülme genellikle 1-3 ayda başlar. Saç ekimi yapılan kişinin bünyesine göre saç ekimi sonrası şok dökülme 1-2 ay kadar sürebilir. Şok dökülmede saç ekim sahasına darbeden kaçınmalı, sağlıklı beslenmeli ve alkol sigaradan uzak durmalıyız. Saç ekimi sonrası şok dökülme döneminde uygulanacak prp gibi saç foliküllerini güçlendirecek özel uygulamalar fayda sağlayabilmektedir.

Saç ekimi sonrası cinsel ilişki serbest midir?

Saç ekiminden sonra cinsel ilişki yasak mıdır? Saç ekimi yaptıranlara söylediğimiz söz saç ekiminden sonra 3. gün iş hayatınıza dönebilirsinizdir. Ekilen saç köklerinin(foliküllerinin) ekim sahasına tutunabilmeleri ve entegre olabilmeleri için bir zaman gereklidir. Saç ekimi sonrası ilk 2 hafta darbelerden saçlı deriyi korumamız gerekir. Saç Ekimi Sonrası Cinsel ilişki kaç gün yasak? Saç ekiminden sonra ağır efor, egzersiz, cinsel ilişki ağır egzersiz ve travma, sürtünme, aşırı terleme gibi fiziksel durumlardan 1-2 hafta uzak durmak gerekir.

Saç ekimi sonrası ilaç kullanımı

Saç ekimi sonrası kullanılan ilaçlar, ekilen saçları güçlendirir, mevcut saçları destekler. Saç ekimi sonrası şok dökülme sürecinde saçları besler, saçların dökülme sonrası çıkışını arttırır. Ağızdan alındığında saç ekimini destekleyen ilaçlar (Bu ilaçların hepsi birden alınmaz. İlaçların tümü doktora danışılarak alınır).

Ginkgo Biloba (Vasodilatasyon yani kan damarlarında genişleme yaparak kıl köküne gelen kanı arttırır!)

Biotin (Vitamin H ve vitamin B7): Şok dökülme oranını azaltır, günde10mg biyotin saçların daha dolgun görünmesini sağlar. Saç kalitesi üzerine olumlu etkiler yapar.

Xpecia tablet: Kombine yoğun bir preparattır. Saç köklerini besleyen B7 vitamni, ginkgo biloba, çinko, keratin gibi etkenleri içerir.

Pantogar, Priorin: Saç ekimi sonrası saç kalitesini arttırdığı öne sürülür.

Hairforte Sprey, Finasterid (Proscar, Propecia, Dilaprost): Ekilen saçlara değil mevcut saçlara etkilidir. Saç ekimi sonrası mevcut saçları destekleyen ürünlerdir.

HGF Sprey: Saç ekimi yapılan saçlı deride damarlar genişleterek kanlanmayı arttırdığı, ekilen saçların tutmasını arttırdığı ve şok dökülmeyi azalttığı iddia edilir. Eskiden varolan mevcut kılların da kalitesini arttırır.

Rogain (spectral) Sprey: Saç dökülmesini engellemez, mevcut saçların daha güçlü olması ve kalınlaşmasına yardımcı olur.

Kan Sulandırıcılar: Çok sık kullanılmaz. Saç ekimi sonrası aspirin erken dönemde kanama ve kurutlanmayı arttırabilir. Saç ekimi öncesi ve sonrası erken dönemde tercih edilmez.

Saç ekimi sonrası hangi şampuan kullanmalı?

Saç ekimi forum birçok şampuan ve losyon önerileri ile karşılaşırsınız. Saç ekimi forumlarda kullanıcılar genellikle; Saç ekimi sonrası şampuan kullanımı, saç ekimi sonrası sebamed şampuan kullanımı gibi başlıklar altında birçok öneride bulunurlar.

İşin aslı saç ekimi sonrası saçları temizlemek için özel bir şampuan yoktur. Saç ekimi öncesi kullanılan şampuana devam edilebilir veya illa özel bir şey kullanayım denilirse saç kalitesini arttıran biotin içeren şampuanlar kullanılabilir. Alternatif olarak da dökülmeyi önlediği bilinen veya DHT yi bloke eden şampuanlar, saw palmetto içeren şampuanlar kullanılabilir. Aslında saç ekimi sonrası şampuan seçimindeki püf nokta ekilen saçlara hoyrat davranmadan, yerinden oynatmadan ve kibarca yıkamaktır. Bu amaçla köpük formda olan şampuanlar tercih edilebilir. Zira saç ekimi sonrası ilk yıkama şampuanı köpürtürken saçlara zarar vermekten kaçınılmalıdır. Bu sebepten saç ekimi yapan merkezler verdiği pahalı şampuanlara gerek yoktur.

Saç ekimi sonrası kabuklanma döneminde kabukların kolayca temizlenmesini sağlayacak, kabukları yumuşatacak su bazlı jel yapısındaki ürünler faydalıdır. Su bazlı jeller kolay temizlendiği için saç ekimi sonrası bakımda tercih edilir.

Saç ekimi sonrası havuz ne zaman girebilirim? Saç ekimi sonrası denizne zaman girebilirim?

Saç ekimi sonrası denize, saç ekimi sonrası havuza ne zaman girebilirim sorusu sıkça gelmektedir. Saç ekim sonrası yaklaşık 10.günde kabuklar dökülmeye başlar. Kabuklar döküldükten sonra yaklaşık saç ekiminden 10 gün sonra denize havuza veya hamama saunaya girebilirsiniz.

Saç ekiminden sonra güneş ışığı zararlı mıdır? Saç ekimi sonrası güneşe çıkmanın zararları nelerdir?

Saç ekimi sonrası ilk dönemlerde kıl folikülü etrafında kızarıklık mevcuttur. Eğer saç ekimi yapılan kişi bu dönemde güneşe çıkılırsa vucut güneş ışığını emecek koyu renkli bir pigment olan melanin salgılar. Böylece saç dibinde renk koyulaşması, esmerleşme görülür. Bu sebepten saç ekimi sonrasında güneşten korunmak, gölgede kalmak ve saç ekimi sonrası şapka takmak uygun olacaktır.

Saç ekimi sonrası spor ne zaman yapılabilir?

Saç ekimi sonrası spor forum sitelerinin favori konularındandır. Saç ekimi sonrası 7-8 gün kadar spor yapmamak tavsiye edilir. Saç ekimi sonrası koşu 1.haftanın sonunda yapılabilir. Saç ekimi sonrası futbol ve vücut geliştirme gibi sporlar 3. hafta bitimi itibarı ile yapılabilir ancak topun kafaya temas etmemesi şartıyla.

Saç kök hücre tedavisi ne demektir? Kök hücre ile saç ekimi nedir? Organik saç ekimi nedir?

Kök hücreler vücudumuzun üretken ve onarıcı hücreleridir. Saç kök hücre tedavisi bu özelliklerden faydalanmak amacı ile ortaya çıkmıştır. Saç kök hücre tedavisiyağ hücrelerinden yapılabilir. Yağ hücreleri vücudun kök hücreden en zengin dokularındandır. Yaklaşık 1-2 saatlik bir ayrıştırma işlemi sonrasında ayrıştırılan kök hücreler ile saç kök hücre tedavisi yapılabilir. Saç kök hücre tedavisinin diğer popüler bir yolu da fibroblast kültürü yani kulak arkasından saç uygulamadan haftalar önce alınan ufak bir deri parçasından laboratuar ortamında elde edilen kök hücreler ile tedavidir. Saç dökülmesini geciktirmek, mevcut saçları korumak ve güçlendirmek için en etkili tedavilerden birisi saç kök hücre tedavileridir. Saç kök hücre tedavisi ile saç tedavisinin amacı saç köklerini beslemek, görünmeyecek kadar cılız olanları diğerleri ile aynı seviyeye ulaştırmaktır. Saç ekimi öncesinde vücudun uygun bölgelerinden alınan yağ hücreleri alınarak içerisinden kök hücreler ayrıştırılır. Elde edilen yoğun kök hücre solüsyonu sorunlu saçlı deri bölgelerine verilerek zayıf, cılız saç kökleri canlandırılır, mevcutların daha güçlenmesi sağlanır. Saç kök hücre tedavisi fiyatları PRP saç tedavisi gibi diğer saç tedavilerine göre daha pahalıdır.

Saç ekiminin başarısını arttırmak, ekilen saçların daha gür ve kaliteli olmasını sağlamak amacı ile de saç kök hücre tedavisi yapılabilir. Saç ekiminden önce yapılacak saç kök hücre tedavisinin de 2 yolu vardır.

  1. Saç kök hücre ile saç ekimi tedavisinin bir yolu son derece popüler olan fibroblast kültürü yani kulak arkasından saç ekim işleminden haftalar önce alınan ufak bir deri parçasından laboratuar ortamında elde edilen kök hücreler ile tedavidir.
  2. Saç kök hücre ile saç ekimi diğer yolu da vücudun herhangi bir bölgesinden alınan yağ hücrelerinden özel laboratuar ortamında kök hücrelerin ayrıştırılması ve bu kök hücrelerin saç ekimi öncesinde ekim sahasına verilmesidir. Bu tedaviye de olarak organik saç ekimi de denilmektedir.

Neticede kellik henüz oluşmadı ise saç kök hücre tedavisi, eğer kellik oluşmaya başladı ise kök hücre tedavisi ile saç ekimi uygulanabilir. Saç kök hücre tedavisi yaptıranlar yorumları uygulama sonrasında seyrelmiş sahalardaki saçların canlandığı ve saçtaki dökülmelerin azaldığını söylerler.

Saç ekiminden sonra şapka takılır mı? Saç ekiminden sonra bere takılır mı?

Saç ekiminden sonra güneşe maruziyet kıl köklerine zarar vereceğinden şapka takılması gereklidir. 2-3 hafta kadar güneş ışınlarından korumak gereklidir. Saç ekimi sonrası şapka yumuşak bir kumaştan, 1-2 beden büyük, hava alabilen kumaştan yapılması uygundur.

Saç ekimi sonrası ağrı, acı olur mu? Saç ekimi sonrası ense ağrısı olur mu?

Saç ekimi sonrası forum en sık sorulan soru “saç ekimi sırasında ve saç ekimi sonrasında ağrı” olur mu sorusudur. Saç ekimini sedasyon anestezisi ve lokal anestezi kombinasyonu ile yapıldığından saç ekimi sırasında ağrı olmaz. Saç ekimi sonrasında da mevcut ağrı ağızdan alınan basit ağrı kesici tabletlere cevap verecek kadar hafiftir.

Saç ekimi sonrası şişlik kaç gün sürer? Saç ekimi sonrası ödem ne zaman geçer? Saç ekimi sonrası ensede şişlik olur mu?

Saç ekimi sonrası ödem doğal ve beklenen bir durumdur. Genellikle saç ekimi sonrası 2-3. gün başlar ve 5-6 gün sürebilir. Saç ekimisonrası şişliğin temel sebebi, ödemdir. Saç ekimi sırasında saçlı deriye lokal anestezik(lidokain) içeren serum enjekte edilir. Bu sayede kafa derisindeki saçlar daha kolay bir şekilde toplanabilir. Saç ekimi sonrası şişlik daha az olması için yüzüstü yatmamak, saç ekimi sonrası 3 gün yatarken başın 45 derece kaldırılması( 2 yastıkla yatılması) önerilir. Saç ekimi sonrası ödem oluşmaması için alın bölgesine buz uygulanması, aşırı hareketlerden kaçınılması ve bol su içilmesini öneririz.

Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler?

Saç ekimi sonrası efor gerektiren ağır aktivitelerden uzak durulmalıdır. Fazla terlemeye sebep olacak işler yapmamalıdır. Zira fazla terleme saç köklerine zarar verecektir. Stresten, alkol alımından ve cinsel ilişkiden saç ekimi sonrası erken dönemde uzak durulmalıdır.

Saç ekimi sonrası ilk 3 gün yapılacak şeyler; Saç ekiminden sonra ilk 3 gün sırt üstü yatılmalıdır. Saç ekiminin ertesi gün ense bölgesinde(donör saha) bandaj çıkartılacak ve pansuman tazelenecektir. Bandajın çıkartılmasından sonra bir saç bandı takılarak ödemim gözünüze doğru inmesine engel olmaya çalışılır. Size verdiğimiz ağrı kesici ve ödem giderici ilaçları alacaksınız. Saç ekimi sonrası ilk yıkama işlemini 3. Gün yapmaktayız. Saç ekimi sonrası şapka takmalı ve travmadan saçları uzak tutmalıdır.

Saç ekimi sonrası ilk 15 gün içerisinde dikkat edilecek şeyler: Saç ekimi sonrası ilk 15 gün havuz, sauna, hamam gibi yüksek ısılı, durağan sulara girmek enfeksiyon riskini arttırır ve saç köklerine zarar verebilir. Ayrıca saç ekimi sonrası aşırı terleme bu dönemde tavsiye edilmez. Saçlar her gün şampuan ve losyonlar ile yıkanmalıdır.

Saç Hakkında Bilinmeyenler

  • İnsan kafa derisi, metrekare saç başına ortalama 100 ila 120 saç köküne (folikül) sahiptir.
  • İnsan vücudundaki tüm saç kökleri, bireyin fizyolojik ve anatomik tabakalarının özelliklerine bağlı olan zamanla oluşur.
  • Saçların dış yüzeyini çoğunlukla cildimizin ve tırnaklarımızın dış tabakasında da bulunan keratin oluşturur.
  • Saç bileşimi:% 50 karbon,% 21 oksijen,% 17 azot,% 6 hidrojen ve% 5 Kükürt’ten ibarettir.
  • Ortalama olarak, saç günde 0.3 - 0.5 mm, ayda 1.25 santimetre yılda 15 santimetre büyür.
  • Normal bir insanından her gün ortalama 50-100 tane saç dökülür. Korkmayın, bu kel olacağınız anlamına gelmez, saç döngüsünün bir gereğidir. Bir saç gider, diğeri gelir..
  • Saç vücudumuzda en hızlı büyüyen doku olarak kabul edilir.
  • Sağlıklı bir saç bakır tel gibi güçlüdür.
  • Çoğunlukla saçlarımızın% 90'ı büyüme aşamasında, diğer% 10'u dinlenme aşamasındadır.
  • Asyalıların saçlarında daha iyi elastikiyete sahip oldukları ve Asyalı bir kişinin saçlarının dünyadaki diğer ırklardan daha hızlı büyüdüğü bulunmuştur.
  • Saçlar ıslandığında, orijinal uzunluğunun% 30'una kadar uzayabilir.
  • Her saç, şimdiye kadar kan dolaşımınızda neler olduğuna dair tüm bilgileri içerir.
  • Bir saç kökünü koparılır çıkarılmaz, yeni bir saç yerine büyümeye başlar.
  • Normal bir saçın ömrü yaklaşık 5 yıldır.
  • Saç Ekimi, kellikleri kalıcı bir şekilde tedavi eden tek başarılı ve bilimsel tekniktir.

Saç hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

  • Sık traş olmak saçın hızlı büyümesine sebep olur. Saç sık kesilirse hızlı büyür.
  • Bir beyaz saçın koparılması iki beyaz saçın büyümesine neden olacaktır.
  • Saçları şampuanlamak saç dökülmesine yol açar.
  • Kellik sadece anne tarafından miras kalır.
  • Saçları düzenli olarak fırçalamak onları daha sağlıklı hale getirir.
  • Saç boyanırsa saç gücünü kaybeder.
  • Şampuanların markasını değiştirmek saçlar için faydalıdır.
  • Şapka takmak saç dökülmesine neden olabilir.
  • Saçınızı havluyla kurutmak saçlarınız için faydalıdır.

Saç ekimi sonrası süreç nasıldır?

Saç ekimi sonrası iyileşme süreci ana hatları ile şöyledir:

Saç ekimi birinci gün: Ertesi gün görüşmemizde ense bölgesindeki bandaj çıkartılır. Yapılması ve yapılmaması gerekenlerin üzerinden tekrar geçilir.

Saç ekimi ikinci gün: Evde istirahat sürecidir.

Saç ekimi üçüncü gün: Saç ekimi sonrası 2-3. Gün saç yıkaması yapılır. Ilık su ve köpüren bir şampuan ile size tarif edeceğimiz şekilde yıkamanızı yaparsınız. Bugünden sonra her gün saçlarımızı 1 defa yıkamak kurutların nazik bir şekilde yok olmasını sağlayacaktır.

Saç ekimi onuncu gün: Onuncu gün civarında günlük yıkamalar ile kurutlar tamamen yok olacaktır.

Saç ekimi on beşinci gün: İyileşme nihayete tamamlanmıştır. Ekip arkadaşlarım arayıp sıkıntınız var mı soracaktır.

Saç ekimi birinci ay: Saç ekimi sonrası birinci ayın sonunda şok dökülme dediğimiz olay olacaktır. Tedirgin olmamak gerektiğini hastalarımız ile paylaşırız. Mevcut köklerden yeni saçlar çıkacaktır. Doğal bir süreçtir.

Saç ekimi birinci ay: Saç ekimi sonrası ikinci bitimi ile ayda 1-1,5 cm kadar saçlarımız uzamaya başlar. Saç ekimi 1. Yıl: Saçlarımız artık tamamen normale dönmüştür.

Saç ekimi sonrası dökülme ne zaman olur?

Şok dökülme dediğimiz olay 1. Ayın sonunda gerçekleşir.

Saç ekimi sonrası saçlar ne zaman çıkar?

Saç ekimi sonrasında saçlar şok dökülme sonunda 3.aydan itibaren çıkmaya başlar.

Saç ekimi sonrası forum da yazanlara itibar etmeli miyim?

Saç ekimi sonrası forum bilgilerinde birçok doğru bilgi yanı sıra deneyime dayanmayan veya kulaktan dolma bilgiler de mevcuttur. Saç ekimi ile ilgili araştırma yaptığınızda; en iyi saç ekim merkezi, en iyi saç ekimi yapan doktor gibi sorular en revaçta sorulardır. En sağlıklı bilgiyi doktorunuz ile yüz yüze yaptığınız görüşmede alırsınız. Doktorunuza saç ekimini nerede yapacağını sorunuz. Ameliyathane şartları mı yoksa muayenehanede mi yapacağını, bir anestezistin saç ekimine eşlik edip etmeyeceğini mutlaka sorunuz.

Saç ekimi forumlarında “saç ektirdim pişmanım” sözlerini dikkate almalı mıyım?Saç ekimi öncesi sonrası forum şunu okudum doğru mudur?

Saç ekimi forumları olumlu ve olumsuz yorumları içerebildiği gibi, yanlış ve ticari yönlendirme mesajları, kulaktan dolma bilgileri de içerebilir. BU sebepten en doğru bilgi konunun uzmanı doktorlardan alınabilir.

 Saç ekiminden sonra ne zaman banyo yaparım?

Saç ekimi sonrası 2.gün banyo yapabilirsiniz.

Saç ekimi öncesi sonrası ne yer içerim?

Saç ekimi işlemini sedasyon anestezisi altında yaptığımızdan uygulamadan 4-5 saat önce ve sonra öncesinde açlık isteriz. Bu süreçte damardan serum ile besleriz.

Saç ekimi öncesi saçlar kesilir mi?

Saç ekimi öncesi saçlar kesilir. Bu sayede kıl kökleri net olarak görülür.

Saç ekimi öncesi testler nelerdir?

Saç ekimi öncesi tam kan, biyokimya, kanama testleri ve hepatit marker’larını çalışırız.

Saç ekimi öncesi sonrası fotoğraflar çekiyor musunuz?

Saç ekimi öncesi ve sonrası fotoğraf çekeriz. Bu sayede başarı ya da başarısızlığı görme şansımız olur.

 Saç ekiminden sonra yeni saç ne zaman çıkar?

Saç ekimi sonrası yeni saçlar 3. aydan sonra çıkmaya başlar. Tam olarak her şeyin oturması ve sonuçlanması 1 yılı bulur.

En iyi saç ekim merkezi, en iyi saç ekim merkezi neresidir?

Saç ekimi ameliyathane ve tam sterilizasyon şartlarında uzman ekipler tarafından yapılmalıdır.

Saç ekiminden sonra kanama olur mu?

Saç ekimi sırasında saçlı deride milimetrik derinliklere kadar inmekteyiz. Bu sebeple abondan kanama görülmez. Saç ekiminden önce kan sulandırıcıları yasaklarız.

Saç Ekimi İlgili Konular
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
En az 70 karakter.
Güncelleme Tarihi: 15.11.2024
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689