Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
  1. Türkçe
  2. English
  3. German
Menü

Botoks Ankara

Soru Sor
Botoks Ankara

Botoks Nedir?

Botoks aslında kaslar üzerinde gevşetici etkisi olan "Botulinum toksin A” dan türetilmiş bir ilaçtır. Yaygın kullanılan preparat ismi ile Botox ile anılır.

İleri teknoloji laboratuvarlarında toksin sentetik olarak izole edilir ve tıbbın kullanımına sunulur. Botoks sadece estetik amaçlı değil aynı zamanda farklı tıp branşlarında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Botoks (Botox) bazı nörolojik hastalıklarda oluşan spazmların tedavisinde, şaşılık tedavisinde ya da anal fissür (makat çatlakları) tedavisinde de etkili ve güvenli biçimde yıllardır kullanılmaktadır.

Botilinum Toksin A, muhtelif firmalarca yapılan farklı isimlerle de sunulabilir. Bunlar, Myobloc® (rimabotulinumtoxinB) Dysport® (abobotulinumtoxinA) Xeomin® (incobotulinumtoxinA). Bizim kullandığımız ise BOTOX®'dir ve şişesinde 100 ünite Botilinum Toxin A içermektedir.

♦ Botox uygulaması "Mutlaka iyi bir anatomi bilgisi almış" tecrübeli hekimler tarafından yapılmalıdır.

Botoks Ankara

Botoks Ankara merkezimizde yaş ile daha belirginleşen kırışıkları ve derideki mimik çizgilerini hafifletmek, daha belirsiz, silik hale getirmek ve yok etmek amacı ile yapılan bir tedavidir.

Botoks tek seferlik bir tedavi değildir, kişiden kişiye değişiklik göstermekle beraber, genelde Botoks’un etki süresi 4-6 ay civarındadır.

Botoks uygulamasının belirli bir yaşı yoktur. Botoks genellikle 30 yaş ve sonrası kişiler yaptırmaktadır. 20 yaşlarında kırışıklıklar başlamış ise (kas aktivitesi, deri yapısı gibi sebepler ile) Botoks bu yaşta da yapılabilir. Asıl önemli etkisi, düzenli kullanıldığında oluşan ve kırışıklık yapan mimik kasları üzerine önleyici etkisidir. Yani “Botoks sadece kırışıklıkları düzeltmez aynı zamanda oluşmasını engeller”

Botoks özellikle alın çizgileri, kaş arası çizgisi, kaz ayakları, dudak çizgileri ve boyundaki çizgilerde hem tedavi hem de ileride kırışıklık oluşmasını engellemek amacıyla yapılmaktadır. Botoks tedavisi genellik 10-15 dakika süren kısa bir işlemdir.

Botoks ile kırışıklardan kurtulun!

Botoks’un Estetik Kullanımı

  • Botoks yüzde oluşan ve oluşmakta olan kırışıklıkların tedavisi ve önlenmesinde en etkili yöntemdir.
  • Botoks boyundaki yaşlı ifadeyi oluşturan bantların ve boyundaki enine çizgilerin (Boyun Botoksu) tedavisinde de kullanılır.
  • Migren tedavisinde de Botoks kaslar üzerine gevşetici etkisinden faydalanılır (Migren Botoksu).
  • Botoks tedavisi uygulamasının bir diğer kullanımı aşırı koltuk altı terlemesidir. Koltuk altındaki ter bezlerinden ter salınımını engelleyen koltuk altı Botoks yaklaşık 6 aylık bir iyilik hali ve konfor sağlar (Koltuk altı terleme Botoksu).
  • Diş sıkma (Bruksizm) sebebi ile çene aklemi ve dişlerdeki harabiyeti önlemek amacı ile Çene Botoksu (Masseter Botoksu) da gittikçe popüler olan uygulamalardandır.

“Botoks günümüzde ilaç sınıfında değerlendirilen ve yalnızca doktor kullanımına açık bir uygulamadır. Kas yapılar üzerinde geri dönüşü olan geçici gevşetici etkisi vardır. Doğru kişilerce ve doğru uygulandığında şifa olan Botoks, yanlış uygulamalarda bir zehirdir.”

Teknik olarak uygulaması kolay görünen Botoks uygulamaları aslında detaylı bir cerrahi anatomi bilgisi, dikkat ve tecrübe gerektiren bir uygulamalardır. Botoks uygulamaları hakkında detaylı bilgisi olmayan ve en önemlisi hekim olmayan kişilerce yapılacak Botoks tedavileri sosyal ve iş hayatınızı kabusa çevirebilecek bir potansiyel taşır.

Botoks Fiyatı 2024

Botoks ithal edilen bir ilaçtır. Botoks fiyatları 2024 dövize endekslidir. Botoks’u kimin yaptığı önemlidir. İyi bir eğitimi ve Botoks uygulama tecrübesi olan hekimlerce yapılması gerekir. Branşı ve uygulama bölgesine aşinalığı Botoks Fiyatları etkiler. En iyi Botoks yapan doktorlar ellerinde Botoks fiyatları biraz daha yüksek olacaktır.

Botoks Fiyatı her şehirde, klinikte ve farklı ellerde değişiklik göstermektedir. En ucuz Botoks arayışı zaman zaman istenmedik Botoks yan etkileri ile sonuçlanabilir. Botoks fiyatları Ankara'da genel olarak Botoks yapan doktordan doktora değişmektedir. Bazı merkezler ve doktorlar Botoks Kampanya yapabilmektedir. Zaman zaman yapılan en ucuzBotoks fiyat kampanyalarını takip ederek daha uygun rakamlar ile bu hizmeti satın almak mümkündür.

Yüze Botoks fiyatı, migren Botoksu fiyatı, koltukaltı Botoksu fiyatı, çene Botoksu fiyatı işlemler ve dozlar kullanılacak dozlar sebebi ile farklıdır. Botoks Fiyatı öğrenmek için bizimle 0312 220 44 26 irtibata geçebilirsiniz.”

♦ Yanlış bir botox uygulaması ile 4-5 ay boyunca hayatınızı ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Botoks nerede yaptırmalıyım sorusu önemlidir. Berberde, kafede veya kuaför salonunda Botoks yapılmaz. Hemşire, sağlık memuru, estetisyen Botoks yapamaz.

Botoks uygulanacağı bölge sayısı ve kullanılacak Botox miktarı Botoks fiyatını etkileyecek faktörlerdendir. Mesela migren Botoksunda bazen toplam 260 Ünite Botoks kullanılmaktadır. Uzmanlık gerektiren bölgelerde Botoks fiyatı daha farklıdır.

"Arkadaşım ile gelsem bir Botoks flakonunu paylaşsak Botoks ücreti düşer mi"? Ciddi merkezler bu şekilde çalışmaz. Zira her kişinin mevcut anatomisine, kas yapısına, kırışıklık miktarına göre Botoks dozları ve fiyatları değişkenlik gösterir. Çoğu zaman da bir kişi için 50 üniteden fazla Botoks gerekir.

Botoks Nasıl Yapılır?

Botoks kozmetik nedenlerle yüze uygulandığında kırışıklığa neden olan kasları geçici olarak felç eder. Botoks nasıl yapılır, adım adım açıklayalım:

Doktorunuz ile ilk görüşme: Botoks yapacak doktorunuz ile ilk konsültasyonda tıbbi geçmişiniz, estetik hedefleriniz ve yüz yapınızla birlikte incelenerek hangi tedavi alanlarının ve Botoks tekniğinin en uygun olduğuna karar verilir.

Botoks öncesi yapılmaması gerekenler: Botoks yaptırmadan önceki 2 gün morarmayı ve komplikasyon riskini azaltmak için hastaların alkolden uzak durmaları, bir hafta boyunca da aspirin ve antiinflamatuar ilaç kullanmayı bırakmaları önerilir. Botoks öncesi doktorunuz kaçınılması gereken ek ilaçlar ve botoks öncesi yapılmaması gerekenler konusunda size tavsiyelerde bulunabilir.

Botoks yapılacak bölgenin temizlenmesi: Botoks sonrasıenfeksiyonuönlemek için tedavi alanı genellikle antiseptik bir solüsyonla iyice temizlenir. Botoks enjeksiyonlarında anestezi gerekmese de bölgeyi uyuşturmak ve ağrıyı azaltmak için topikal anestezik veya buz torbası kullanılabilir.

Botoks enjeksiyon bölgelerinin işaretlenmesi: Kas hareketini incelemek için doktorunuz sizden çeşitli yüz ifadeleri yapmanızı isteyecektir. Daha sonra yüzünüzde Botoks enjeksiyon bölgeleri için belirleyici olan küçük noktalar silinebilir kalemler ile işaretlenir. Bu yöntem Botoks yapılacak noktaların net bir şekilde ölçümler ile belirlenmesine ve daha detaylı titiz bir uygulamaya olanak sağlar. Bu sayede olası komplikasyonların önlenmesi için doğru bir adım atılmış olur.

Botok enjeksiyonu: Hazırlanan Botoks uygulama bölgesinde nöromüsküler kavşakta etki etmek üzere doğrudan etki göstermesini istediğimiz kaslara enjekte edilir. Botoks enjeksiyonu çok ince iğneler ile yapıldığı için hem doku travması hem de Botoks yapılırken ağrı daha az olur.

Botoks yapılacak bölgenin büyüklüğüne, kas aktivitesine, kas kuvvetine ve kırışıklıkların derinliğine göre farklı dozlarda Botoks enjeksiyonları yapılması gerekir. Alın, göz kenarı (kaz ayakları) ve kaş arası (kaş çatma çizgilerini tedavi etmek için) Botox enjeksiyonlarının yaygın olarak yapıldığı yerlerdir. Botoks uygulama bölgelerinin genişliğine bağlı olarak Botoks 10-20 dakika sürer.

Botoks sonrası bakım: Toksinin diğer bölgelere yayılmasını durdurmak için hastalara genellikle Botox enjeksiyonları takip eden birkaç saat boyunca yatmaktan veya tedavi edilen bölgelere masaj yapmaktan kaçınmaları önerilir. Ayrıca Botoks sonrası 24 saat boyunca sıcak ortamlardan, ağır kaldırmaktan ve şiddetli aktivitelerden uzak durmaları öneriliyor.

Botoks sonrası ilk birkaç gün: Botoks sonrası küçük yan etkiler arasında baş ağrısı, morarma, enjeksiyon bölgesinde ağrı yer alabilir. Bunlar genellikle birkaç gün içinde kaybolur.

Botoks etkileri: Botoks sonuçları genellikle birkaç gün içinde ortaya çıkar ve tam etki iki hafta içinde ortaya çıkar. Botoksun etki süresi kişinin kas aktivitesine ve diğer koşullara bağlı olarak değişir ancak genellikle üç ila altı ay sürer.

düzenli botoks

En İyi Botoksu Kim Yapar?

Botoksu yapan kişinin öncelikle uzman bir doktor olması olmaz ise olmaz şarttır. Botoks enjeksiyonları konusunda tecrübeli bir Plastik Cerrah veya uzman bir doktor olduğundan emin olun. Önceki hastaların memnuniyetlerini, deneyimlerini ve incelemelerini doğrulayın.

Botoks Kaç Kere Yapılır?

Botoks tek seferlik yapılan bir tedavi değildir. Her Botoks uygulamasında 4-6 ay süren bir etki görülür. Ancak düzenli ve uzun vadeli yapılan Botoks tedavilerinde görülür ki; alın, göz çevresi ve kaş arası gibi kas aktivitesinin yoğun olduğu bölgelerde kontrollü bir atrofi (zayıflatma) ile oluşmuş kırışıklıklar açılmaya başlar.

Yine düzenli yapılan Botox uygulaması ile yeni ve henüz oluşmamış, ancak derinleşme potansiyeli olan çizgiler engellenir. Buna Botoksun koruyucu etkisi denir. Kırışıklık olan derinin katlanma bölgelerinde kollajen üretimi yavaşlar, bu sebepten herhangi bir bölgede kırışıklık oluşmaya başladığında süreç çok hızlı gelişir. Botoks bu olumsuz durumlar gelişmeden alınan bir önlemdir.

Botoks Öncesi Nelere Dikkat Edilmeli?

Botoks enjeksiyonlarına başlamadan önce mümkün olan en iyi sonuçları elde etmek ve komplikasyon riskini en aza indirmek için dikkatli bir şekilde hazırlanmak önemlidir.

Botoks tedavisi almadan önce bilmeniz gereken bazı hususlar ve yapılması ve yapılmaması gerekenler şunlardır:

Botoks öncesi görüşme: Botoks öncesi ilk görüşme çok önemlidir. Doktorunuz Botoks öncesi tıbbi geçmişinizi değerlendirmeli, beklentilerinizi dinlemeli, tedaviyi detayları ile anlatmalıdır. Bu sayede Botoks için iyi bir aday olup olmadığınızı belirlemelidir.

Botoks öncesi kesilmesi gereken ilaçlar ve takviyeler mutlaka dikkate alınmalı ve gerekli uyarılar hastaya yapılmalıdır. Botoks yaptıracak kişinin alerjisi, tıbbi durumu ve hastalıkları Botoks öncesi değerlendirilmelidir. Hamileyseniz, hamilelik planlıyorsanız veya emziriyorsanız Botoks yaptırmadan önce bunları doktorunuz ile paylaşmalısınız.

Botoksa dair gerçekçi beklentiler: Botoks enjeksiyonlarının sonuçları hakkında gerçekçi beklentileriniz olsun. Botoks kırışıklıkların görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir ancak yüzünüzün görünümünü tamamen değiştirmez veya yüzde sarkan bölgeleri germez.

Botoksun riskleri ve yan etkileri hakkında bilgi sahibi olun. Ağrı, şişlik, morarma, baş ağrısı, grip benzeri semptomlar, göz kapakları veya kaşların düşmesi ve nadiren daha ciddi komplikasyonları içerebilecek potansiyel yan etkileri ve riskleri öğrenin.

Botoks Öncesi Yapılması Gerekenler

  • Araştırma: Botoks sizin beklentilerinizi karşılayan bir tedavi mi konusunda bilgi sahibi olun. Botoks potansiyel riskler ve faydalar konusunda bilgi sahibi olun. Ne bekleneceğini bilmek kaygıyı azaltmaya ve süreci daha sorunsuz hale getirmeye yardımcı olabilir.
  • Botoks öncesi doktorunuzun tavsiyeleri: Doktorunuzun Botoks öncesi yapılması gerekenler konusundaki tavsiyelerine uymanız önemlidir.
  • Botoks öncesi bol su için: Botoks enjeksiyonunuzdan önceki günlerde bol miktarda su için. İyi nemlendirme cildi sağlıklı tutar ve iyileşmeye yardımcı olabilir.
  • Botoks öncesi cilt bakımı: Cildinizi temiz ve nemli tutun. Kozmetik nedenlerden dolayı Botoks yaptırıyorsanız, sağlıklı bir cilt sonuçları iyileştirebilir.

Botoks Öncesi Yapılmaması Gerekenler

  • Botoks öncesi alınmaması gereken ilaçlardan uzak durmalı. Doktorunuz aksini önermediği sürece Botoks yaptırmadan bir iki hafta önce kan sulandırıcı ilaçlardan veya yüksek dozda E vitamini ve St. John's Wort, gingko biloba ve balık yağı gibi bazı bitkisel takviyelerden kaçının. Bunlar morarma, kanama ve daha ciddi komplikasyon risklerini artırabilir.
  • Botoks öncesi alkol alımından (en az 24 saat önce) uzak durunuz. Alkol kanı inceltip morarma ve şişmenin artmasına neden olabilir
  • Botoks öncesi sigara içmekten kaçının. Botoks öncesi sigara içmek iyileşme sürecini etkileyebilir ve aynı zamanda cilt kalitesini de kötüleştirebilir.
  • Botoks öncesi cilt bakım ürünleri cilt tahrişi potansiyelini olduğu için, Botoks tedavisinden birkaç gün önce retinol, glikolik asit veya diğer potansiyel olarak tahriş edici bileşenler içeren ürünleri kullanmayı bırakın.
  • Botoks öncesi güneşten uzak durun veya yeterince korunduğunuzdan emin olun. Yüzünüzde güneş yanığı olması Botoks öncesi istenmeyen bir durumdur.

Botoks enjeksiyonlarını aldıktan sonra, hastaların tedavinin etkilerini en üst düzeye çıkarmak, uygun iyileşmeyi sağlamak ve komplikasyonları önlemek için dikkate alması gereken birkaç önemli nokta vardır. Botoks prosedürünün ardından yapılması ve yapılmaması gerekenler şunlardır:

Botoks Sonrası Yapılması Gerekenler

  • Botoks sonrası doktorunuzun talimatlarına eksiksiz uyun. Doktorunuz size özel Botoks sonrası yapılmaması gerekenler önerilerinde bulunacaktır. Komplikasyonları önlemenize ve tedavinizin olumlu sonuçlarını desteklemeye yardımcı olmak için yapılan Botoks sonrası tavsiyeler önemlidir.
  • Botoks sonrası cildinizin verdiği reaksiyonları yakından takip edin. Botoks sonrası kızarıklık 1-2 gün içerisinde geçer. Botoks sonrası ödem ise 2-3 gün sürebilir. Botoks sonrası ciddi yan etkiler nadir olmakla birlikte, işlemden sonra durumunuzu takip etmeniz ve olası reaksiyonları not etmeniz önemlidir. Botoks sonrası enjeksiyon bölgesinde hafif kızarıklık, şişlik veya morarma yaygındır ve genellikle birkaç gün içinde azalır.
  • Botoks sonrası dik durmak önerilir. Botoks sonrası yatar pozisyona geçmemek (en az 4 saat) önerilir. Botoks sonrası eğilmemek de aynı şekilde tavsiyeler arasındadır. Böylece Botoksun yüzünüzün farklı bölgelerine geçmesini önlemeye yardımcı olur.
  • Botoksu düzenli yaptırın. Doktorunuz size kas kuvvetinize, Botoksu yıkım hızınıza veya kırışıklıkların derecesine göre Botoks ne sıklıkla yapılmalıdır söyleyecektir. En iyi Botoks sonuçları elde etmek için düzenli Botoks yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Botoks sonrası herhangi bir sorun yaşarsanız ilk 14 gün içerisinde doktorunuz ile irtibata geçiniz. Bu sürenin sonunda yapılacak Botoks rötuşları sanılanın aksine fayda değil zarar verebilir. Sık Botoks rötuşları Botoks direncine sebep olabilir.

Botoks Sonrası Neler Yapılmaz?

  • Botoks sonrası tedavi edilen bölgeye dokunmayın. Botoks sonrası 24 saat tedavi edilen bölgeleriovalamaktan veya masaj yapmaktan kaçının. Bu, toksinin yüzünüzün farklı bölgelerine taşınmasına neden olabilir ve potansiyel olarak Botoks sonrası göz kapaklarının düşmesi gibi komplikasyonlara yol açabilir.
  • Botoks sonrası egzersiz yapılmaması gerekenlerden birisidir. Botoks sonrası 24 saat spor yapmaktan kaçınmanız önerilir. Botoks sonrası şiddetli egzersizlerden kaynaklanan artan kan akışı potansiyel olarak Botoksun sonuçlarını azaltabilir. Ayrıca Botoks sonrası spor artan kan basıncı ile kanama ve komplikasyon riskini arttırır.
  • Botoks sonrası sıcak su, sıcak banyo, hamam ve sauna gibi ısı maruziyetlerinden kaçınmak gerekir. Botokstan sonra 24 saat boyunca sıcaktan, jakuzilerden veya uzun süreli doğrudan güneş ışığından uzak durun. Aşırı ısı, morarma ve şişme riskini artırabilir.
  • Botoks sonrası yüz bakımı ve masaj yaptırmayın. Botoks yaptırdıktan sonra 24 saat yüze baskı uygulayan herhangi bir oğuşturma hareketinden kaçının.
  • Botoks sonrası kan sulandırıcı kullanmayın. Botoks sonrası morarmayı ve daha ciddi komplikasyonları önlemek için Botokstan sonra en az 24 saat boyunca alkol alınmaması önerilir.
  • Botoks sonrası makyaj yapmaktan bir süre uzak durmanız önerilir. Botoks sonrası makyaj yapmak toksinin istenmeyen bölgelere itilmesine sebep olabilir. Enjeksiyon bölgelerini temiz tutmak için Botokstan sonra 12 saat makyaj yapmayın.
  • Botoks yaptırdıktan sonra uçağabinmemeye çalışın. Genellikle Botoks sonrası sonraki birkaç gün boyunca uçağa binmekten kaçınmanız önerilir. Kabin basıncındaki değişiklikler ve olumsuz bir reaksiyon durumunda derhal tıbbi yardıma başvurulamaması başlıca nedenlerdir. Ancak bu konu biraz tartışmalıdır. Birçok doktor bunun gereksiz olduğunu da savunmaktadır.

Botoks Etkisi Ne Zaman Geçer?

Botoks etkisi genel ortalama olarak 4-6 ay sürmektedir. Ancak bu etki kişinin Botoksa verdiği cevaba, kaslarının hiperaktivitesine göre değişir. İlk Botox uygulaması sonrası 3-4 ayda etki geçmesi sıktır. Sonraki uygulamalarda normale döner.

Botox Tedavisinin Etki Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Metabolizma hızı, sık spor aktivitesi, kuvvetli mimik kasları, sıcak su hamam sauna alışkanlığı, yüze sık masaj Botoksun etki süresini kısaltır.

Botoksun etkileri aslında bir kişiden diğerine önemli ölçüde değişebilir. Botoksun ne kadar etkili olduğunu ve Botoks sonuçlarının ne kadar süreceğini çeşitli faktörler değiştirebilir. Bunları anlamak, Botoks enjeksiyonlarının sonucu için gerçekçi beklentiler belirlemenize yardımcı olabilir:

1. Metabolizma hızı yüksek olan kişilerde Botoks etkisi daha kısa sürer

Daha hızlı metabolizma hızlarına sahip kişiler Botoksu ve diğer ilaçları daha hızlı parçalama eğilimindedir ve buna Botoks da dahil olabilir. Sonuç olarak, metabolizma hızı yüksek olanlarda metabolizma hızı daha yavaş olanlara kıyasla Botoks etkileri daha çabuk kaybolabilir.

2. Kas gücü yüksek olanlarda Botoks etkisi daha kısa sürer

Özellikle tedavi edilen bölgelerde daha güçlü, daha aktif kaslara sahip kişiler genellikle Botoks'u daha hızlı parçalarlar. Bu genellikle daha güçlü yüz kaslarına, daha aktif mimiklere sahip olanlarda Botoks etkisinin daha kısa sürmesine sebep olur.

3. Kullanılan Botoks dozu etki süresini değiştirebilir

Kullanılan Botoks miktarı etkinliğini ve süresini etkileyebilir. Daha düşük dozlarda Botoks uygulandığında etki süresi kısaltabilirken, daha yüksek dozlar daha uzun sürebilir. Bununla birlikte, daha yüksek dozlarda Botoks uygulaması, yan etki riskinin de artmasına neden olur.

4. Botoksun etkin süresi uygulama yapılan bölgeye göre değişebilir

Farklı yüz bölgeleri Botoks'a farklı tepki verir. Örneğin kaz ayağı botoksu, alnın yatay çizgilerine uygulanan botoks kadar uzun süre dayanmayabilir. Bu değişkenlik, temel kas kullanımı ve kuvvetindeki farklılıklardan kaynaklanmaktadır.

5. Botoks enjeksiyon tekniği Botoks etki süresini değiştirebilir

Botoks yapan Doktorun tecrübesi, bilgisi ve tekniği kritik bir rol oynar. En iyi Botoks yapan doktorlar, kas yerleşimi ve fonksiyonunun inceliklerini bildikleri için daha etkili Botoks uygulaması yapacaklardır. Botoks’da uygun olmayan enjeksiyon teknikleri daha az etkili sonuçlara ve muhtemelen daha kısa etki süresine yol açabilir.

6. Botoksun yapılma sıklığı etki süresini uzatabilir

“Botoksun düzenli yapılması etki süresini uzatabilir.” Zamanla, düzenli Botoks ile tedavi edilen kaslar belirli bir kondisyona gelip botoksun etkisi geçmeye başlasa bile çizgiler ve kırışıklıklar daha az şiddetli görünebilir. Bununla birlikte, aşırı Botokskullanıldığında vücut, tedaviyi daha az etkili hale getiren antikorlar geliştirebileceğinden, bunun tersi de geçerli olabilir.

7. Yaşam tarzı faktörleri botoksun ömrünü değiştirebilir

Diyet, egzersiz, güneşe maruz kalma ve sigara içme dahil olmak üzere yaşam tarzı seçimlerinin tümü cilt sağlığını ve muhtemelen Botoksun etki süresini etkileyebilir. Örneğin, sigara içenlerin ciltleri, sigaranın kollajen ve kan akışı üzerindeki etkileri nedeniyle sıklıkla daha çabuk yaşlanır. “Sigara içenlerde Botoks etkisi daha kısa sürer”. Bunun sebeplerinden birisi de sigaranın Botoksun yıkımını sağlayan enzimleri aktive etmesidir. Yine aynı sebep ile sıkça spor ve egzersiz yapanlarda Botoks etkisi kısa sürer.

8. Botoks’a direnç gelişmesi botoks etki süresini kısaltır

Nadir olmak ile birlikte bazı kişilerde özellikle sıkça yapılan rötuşlar sonucunda, Botoks'a karşı antikorlar gelişebilir ve bu da Botoksun etki süresinin kısalmasına neden olabilir.

9. Kullanılan ilaçlar Botoksun etki süresini kısaltabilir

Bazı ilaçlar veya takviyeler Botoks ile etkileşime girebilir veya bozulmasını hızlandırarak etkinliğini azaltabilir. Aldığınız ilaçlar veya takviyeler konusunda daima enjektörünüzü bilgilendirin.

10. İleri yaşlarda Botoksun etki süresi kısalabilir

Genç cilt, elastikiyeti ve doğal kollajen desteği nedeniyle Botoks'a daha iyi yanıt verme eğilimindedir. Yaşlı bireyler zamanla cildin esnekliğinin azalması nedeniyle daha az dramatik veya daha kısa süreli sonuçlar görebilir.

Botoksun Etkisi Ne Zaman Başlar?

Botoks veya Botulinum toksini tip A, yüzdeki ince çizgileri ve kırışıklıkları geçici olarak azaltan veya ortadan kaldıran popüler, cerrahi olmayan bir enjeksiyondur. En sık uygulama yapılan alanlar kaş arası, alın kırışıklıkları, göz çevresi (kaz ayakları),masseter ve boyundaki enine ve boyuna bantlardır. Botoks sinir uyarılarını bloke ederek kırışıklıklara neden olan kasları geçici olarak felç eder ve cilde daha pürüzsüz, daha taze bir görünüm kazandırır. Ancak Botoksun etkisi hemen görülmez ve kişiye ve tedavi edilen bölgeye göre değişir. Botoks sonuçları ne zaman görülür, sonuçları ne zaman görmeyi beklemeliyiz hakkında daha ayrıntılı bilgiyi burada bulabilirsiniz:

Botoks etkisinin başlaması ve ilk değişiklikler: Botoks, çoğu zaman 15 dakikadan uzun sürmeyen hızlı bir işlem sırasında enjekte edilse de sonuçlar hemen ortaya çıkmaz. Bazı kişiler Botoksun etkisini enjeksiyondan sonraki 24 ila 48 saat içinde fark etmeye başlar ancak bu herkes için geçerli değildir.

Botoksun belirgin etkilerinin başlaması: Çoğu kişi Botoksun etkilerini tedaviden sonraki 3 ila 5 gün içinde görecektir. Ancak Botoksun tam etkisi iki haftaya kadar görülmeyebilir.

Botoks etkisinin oturması: Botoksun maksimum etkisi genellikle tedaviden yaklaşık 10-14 gün sonra ortaya çıkar. Bu noktada, tedavi edilen kaslar tamamen gevşemiş olur ve yüz çizgileri ve kırışıklıkları önemli ölçüde azalır.

Botoksun etkisinin başlangıcı, kişinin kas kütlesi, tedavi edilen saha, kullanılan Botox dozu ve kişinin Botoksu yıkım hızı da dahil olmak üzere bireysel birçok faktöre bağlıdır.

Botoks ve dolgu arasındaki fark nedir?

Dolgu ve Botoks, enjekte edilebilir yaşlanma karşıtı ameliyatsız estetik uygulamalarıdır. Ancak çok farklı şekillerde etki ederler. Botoks, sinir sinyallerinin kaslara ulaşmasını engelleyerek kasların gevşemesine yardımcı olur ve tekrarlanan kas hareketlerinden kaynaklanan dinamik kırışıklıkların görünümünü giderek azaltır.

Dermal dolguların içindeki Hyaluronik asit gibi maddeler yaşlanmayla birlikte incelmiş bölgelere dolgunluk sağlar. Dolgu maddeleri, düzensiz yara izlerinin görünümünü iyileştirmek, yüzdeki kırışıklıkları ve doku eksikliklerini daha az belirgin hale getirmek için kullanılabilir.

Dolgular yüm yüz bölgelerde çizgileri doldurmak veya hacim kazandırmak için kullanılırken, Botoks sıklıkla üst yüzdeki kasları gevşetmek ve kırışıklıkları düzeltmek için kullanılır. Kozmetik prosedürler için makul beklentiler oluşturmak için, Botoks ve dolgu maddelerinin çeşitli kullanımlarının ve sonuçlarının anlaşılmasını gerektirir.

Botoks kırışıklıkları önleyebilir mi?

Botox önleyici tedbir olarak alındığında kırışıklıkların daha belirgin hale gelip veya derinleşmesini durdurabilir. Belirli kasları gevşeterek dinamik kırışıklık oluşumuna neden olan tekrarlayan yüz hareketlerini azaltır. Ancak hastaların makul beklentilere sahip olması ve bu tür tedavilere ne zaman ve hangi yaşta başlanması gerektiğini belirlemek için bilgili bir iyiBotoks yapan doktor ile konuşması çok önemlidir.

Botoks sadece kadınlara mı yapılır?

Botoks cinsiyet ayrımı yapmaz ve daha genç görünmek isteyen erkekler arasında giderek daha popüler hale gelen bir uygulamadır. Yetenekli bir doktor, mimikleri ve erkeksi ifadeyi koruyan bir erkek Botoksu (Brotox) yapabilir.

Yüzümde kırışıklıklar oluşmuş durumda Botoks için çok mu geç?

Sorunlu olan bölgeye (alın kırışıklığı, göz çevresi çizgileri, kaş ortası çizgileri ve boyundaki kırışıklıklar) Botox yapıldığında mevcut kırışıklıklar derin ise, yılların çizgileri sanki ütülenmişçesine bir anda yok olmayacaktır. Ancak düzenli olarak Botoks tedavisine devam edilirse önce kırışıklıklar daha az derin hale, sonra silik ve belirsiz hale gelmesi sağlanabilir. Kas aktivitesinin kendine gelip eski gücünü kazanmasına izin vermemek kilit noktadır.

Botoksa başlamak için en uygun yaş nedir?

Botoks için en uygun yaş sorusunun cevabı kişiye ve özelliklerine göre değişir. 20'li yaşların sonlarından 30'lu yaşların ortalarına kadar insanlar sıklıkla dinamik kırışıklıkların görünümünü azaltmak için veya önleyici bir adım olarak Botoks’a başlarlar. Ancak bir uzmana danışıldıktan sonra, her kişinin kas aktivitesi, mimik yoğunluğu, beklentileri ve tercihleri dikkate alınarak Botoks için en uygun yaş belirlenmelidir.

Botoksun etkisi nasıl yok edilir?

Botoksun etkileri kalıcı değildir. Kişisel faktörlere bağlı olarak Botoksun etkileri normalde 3-6 ay içerisinde azalır. Botoks sonrası istenmeyen bir sonuç ortaya çıkarsa hastalar semptomların kendi kendine kaybolmasını beklemek zorundadırlar.

Botoks hemen sonuç verir mi?

Botoks'un etkileri hemen oluşmaz. İlk sonuçlar birkaç gün sonra görülmeye başlar ancak etkinin tamamının görülmesi 10 ila 14 gün sürer. Sabırlı olmak önemlidir ve sonuçları değerlendirmek için Botoks sonrası 2 hafta beklemek uygun olacaktır.

Botoks ve Dysport arasındaki fark nedir?

Her ikisi de kırışıklıkların görünümünü azaltan botulinum toksini enjeksiyon formlarıdır. Botox ve Dysport’un formülasyonları, etki etmeye başladıkları zamanlar ve dokulardaki etkileri farklılık gösterirler. Seçim hastanın tercihlerine, doktorun deneyimine ve uygulama alanına bağlı olacaktır.

Botoks, gülerken diş eti görünmesinde (Gummy Smile) etkili midir?

Botoks diş etlerinin belirginliğini azaltarak ve onu yöneten kasları (levator labii superioris) hedef alarak üst dudağın yüksekliğini azaltarak gülümsemeyi dengeleyebilir.

Botoks körlük yapar mı?

Son derece nadir olmasına rağmen, Botoks sonrası geçici görme sorunları (çift görme,şaşılık) kaydedilmiştir. Ancak bunlar sıklıkla uygunsuz dozaj ve uygunsuz enjeksiyondan kaynaklanmaktadır. Botoks enjeksiyonlarınız için Botoks konusunda uzman deneyimli bir doktor ile muhattap olduğunuzda riskler önemli ölçüde azalır.

Botoks yan etkilerini yaşarsam ne yapmalıyım?

Morarma, şişme veya kızarıklık gibi yaygın yan etkilerin çoğu birkaç gün içinde kaybolur. Ancak nefes almada, yutkunmada, konuşmada zorluk yaşıyorsanız veya görme yeteneğinizde değişiklik varsa hızlı bir şekilde tıbbi yardım almalısınız. Bir şey tuhaf görünüyorsa daima doktorunuz ile iletişime geçin.

Botoks migreni tedavi edebilir mi?

Evet, FDA 2010 yılında kronik migreni tedavisinde Botoks onayı verdi. Ağrı sinyalleri gönderen nörotransmiterleri önleyerek migren ataklarını önlediği düşünülmektedir. Ancak hastaların tıbbi geçmişlerini ve potansiyel avantaj ve dezavantajlarını gözden geçirmek için bir doktorla konuşmaları gerekir.

İki Botoks arası kaç ay olmalıdır?

Botoksun etkileri genellikle üç ila altı ay sürer. Toksin direncinin ortaya çıkmasını önlemek için, genellikle 3 aydan daha erken olmayan yeni bir tedaviye başlamadan önce etkilerin geçmesinin beklenmesi tavsiye edilir.

Hamileler Botoks yaptırabilir mi?

Hamilelik sırasında Botoksun güvenliği konusunda yeterli bilgi bulunmadığından çoğu doktor, gebelikte veya emzirirken Botoks kullanılmamasını tavsiye edecektir. Konsültasyonunuz sırasında daima doktorunuza emziriyor musunuz, bebek mi bekliyorsunuz veya hamile kalmayı planlıyor musunuz bilgi vermelisiniz.

Botoks botulizme neden olabilir mi?

Hayır, Botox, estetik uygulama dozlarında uygun şekilde enjekte edildiğinde botulizme neden olmaz. Botoks, Botulinum toksininin saflaştırılmış şeklidir. Kozmetik prosedürlerde yalnızca küçük, bölgesel bir miktar kullanılır.

Botoks yaptırmayı bırakınca cilt eskisinden kötü mü olur?

Botoks yaptırmayı bırakınca kaslarınız yavaş yavaş normal hareketlerine devam edecektir. Sonuç olarak, daha önce azalan veya yok olan çizgiler ve kırışıklıklar yavaş yavaş geri dönecek ve Botoksa başlamadan önceki haline dönecektir.

Botoks aşırı terlemeyi azaltır mı?

Evet, FDA, aşırı koltuk altı terleme tedavisinde Botoks'u ilaç olarak onayladı. Ter bezlerinizi harekete geçiren sinir sinyallerini engelleyen Botoks aşırı koltuk altı terlemesini azaltır. Vücut sıcaklığınız yükseldiğinde sinir sisteminiz normalde ter bezlerinizi uyarır, ancak aşırı terlemesi (hiperhidroz) olan kişilerde ter bezlerine sinyal gönderen nöronlar aşırı aktiftir. Botoks koltuk altı ter bezlerindebu sinyalleri engelleyerek etki eder.

Botoks yaptırdıktan sonra spor yapabilir miyim?

Botoks yaptırdıktan sonra 24-48 saat boyunca yoğun egzersizlerden kaçınılması tavsiye edilir. Egzersiz vücutta kan akışını arttırır, bu da Botoks'u istemeden yakındaki kaslara yayılmasına neden olabilir.

Botoksun estetik dışı kullanım alanları var mıdır?

Botoks yaygın kozmetik kullanımlarına ek olarak, spastisite, şaşılık (şaşılık),blefarospazm (göz kapağı spazmları),inatçı migren ve aşırı aktif mesane gibi bir dizi tıbbi rahatsızlık için FDA onaylıdır.

Diş sıkma probleminde botoks kullanılır mı?

Botoks çiğnemek için kullanılan masseter kasını kısmen gevşeterek çene kaslarının (Masseter) diş sıkma alışkanlığına bağlı olarak aşırı kasılmasını azaltır ve diş, çene eklemi hasarlarını önler. Diş sıkmaya bağlı zamanla görülen kare yüz (köşeli yüz) görünümünü de azaltır. Botoks, çene hattınızı yumuşatmanın veya Bruksizm gibi problemlerle baş etmenin ameliyatsız bir yoludur.

Botoks her cilt tipi için uygun mudur?

Botoksun genel olarak tüm cilt tipleri için güvenli olduğu kabul edilmektedir. Ancak belirli cilt bozuklukları, nörolojik sorunları veya alerjisi olan herkes doktorlarıyla konuşmalıdır. Tedavi sürecinize karar verebilmek için doktorunuzun tıbbi geçmişinizi bilmesi gerekir.

Başka ilaçlar kullanıyorsam Botoks yaptırabilir miyim?

Botoks öncesi doktorunuz ile görüşmeniz sırasında aldığınız tüm ilaçlar konusunda tamamen açık olmalısınız. Botoks, bazı antibiyotikler, kas gevşeticiler ve kan sulandırıcılar da dahil olmak üzere bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Doktorunuz reçetelerinizi değerlendirecek ve size uygun tavsiyelerde bulunacaktır.

Botoks bağımlılık yapar mı?

Aşırı istek veya yoksunluk belirtilerine yol açmadığı için Botoks'un kendisi bağımlılık yapmaz. Ancak bazı kişiler, Botoks kullanmanın getirdiği güzel sonuçlardan dolayı ek Botoks tedavileri talep edebilir. Dengeli bir bakış açısına sahip olmak ve doktorunuzun ne sıklıkta Botoks yapılmasına ilişkin talimatlarına uymak çok önemlidir.

Botoks sivilcelere faydalı mıdır?

Araştırmanın azlığına rağmen, çeşitli çalışmalar Botox'un yağ üretimini azaltabileceğini ve potansiyel olarak sivilce semptomlarını hafifletebileceğini öne sürüyor. Ancak akne için birinci basamak tedavi değildir ve tıbbi geçmişinizi, özel gereksinimlerinizi bilen bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.

Botoks çene eklemi (TME) rahatsızlıklarında faydalı mıdır?

Botoks, TME (temporomandibular eklem) sorunlarını, bunların çenede neden olduğu rahatsızlık ve gerginliği tedavi etmek için kullanılmıştır. Ağrıyan ve rahatsız olan kaslara Botoks enjekte edilerek kaslar gevşetilerek çene gerginliği hafifletilebilir. TME sorunlarına yönelik Botoks henüz FDA tarafından resmi olarak onaylanmamıştır, dolayısıyla doktorunuz ile Botoks avantajları ve dezavantajları hakkında kapsamlı bir görüşme yapmanız kritik öneme sahiptir.

Botoks acıtır mı?

Çoğu hasta, kısa bir sıkışma hissini, Botoks enjeksiyonlarından duydukları tek hafif rahatsızlık olarak tanımlar. Botoksta normalde çok ince özel iğneler kullanılır ve bu da rahatsızlığı azaltır. Botoks uygulamadan önce, bazı klinikler rahatsızlığı daha da azaltmak için bölgeyi buz veya topikal anesteziklerle uyuşturur.

“Baby Botoks” nedir?

Daha hafif, doğal görünümlü bir sonuç elde etmek için "Baby Botox", daha özel dozlarda ve özel noktalara Botoks uygulamalarını ifade eder. Baby Botoks, kasları tamamen felç etmek yerine, daha doğal yüz hareketlerine izin vererek, kas aktivitesini tamamen ortadan kaldırmadan azaltmaya çalışır. Önleyici bakım arayan genç bireyler veya doğal sonuçlar arayanlar sıklıkla bunu tercih eder.

Botoks yaptırdıktan sonra alkol alabilir miyim?

Genel olarak konuşursak, Botoks sonrası yaklaşık 24 saat önce ve sonra içki içmekten kaçınılması tavsiye edilir. Alkol kanın incelmesine neden olabilir, bu da enjeksiyon bölgesinde morarma ve başka komplikasyon olasılığını artırır.

Botoks sonrası mimiklerim donar mı, ifadem değişir mi?

Doğru kullanıldığında Botox, yüz ifadenizi değiştirmez ve mimiklerinizi kullanabilirsiniz. Duygularınızı doğal olarak ifade etme yeteneğinizi korurken, kırışıklığa neden olan kas aktivitesini azaltmak ideal Botoks hedefi olmalıdır. Yüz ifadesini korumanın anahtarı, doktorunuz ile estetik hedeflerinizi açıkça konuşmak ve aşırı tedaviden kaçınmaktır.

Botoks dikkatli ve doğru kullanıldığında yüze doğal ve taze bir görünüm sağlar. Çizgiler ve kırışıklıklar olmasa bile kaşlarınızı çatabilir, sırıtabilir veya şaşkın surat ifadesi oluşmayabilir. Aşırı Botoks dozuna veya uygunsuz yapılan Botoks işlemine bağlı "donmuş yüz" veya doğal olmayan sonuçlar görülebilir. Yüz anatomisine hakim ve Botoks konusunda uzman doktorlar elinde bu komplikasyon riskleri elbette daha azdır.

Botoks konusunda uzman doktor nasıl bulabilirim?

Yüz anatomisi ve Botoks enjeksiyonları konusunda güçlü bir geçmişi olan, uzman bir Plastik Cerrah arayışında referanslarına bakabilirsiniz. Botoks öncesi doktorunuz ile görüşmenizde beklentilerinizi ve kaygılarınızı detaylı olarak dile getirin.

Botoks yara izlerinin tedavisinde kullanılabilir mi?

Botoks normalde yara izlerini tedavi etmek için kullanılmaz, ancak iyileşme süreci sırasında aşırı kas gerginliğinin neden olduğu keloid veya hipertrofik yara izlerinin tedavisi de dahil olmak üzere bazı durumlarda yararlı olabilir. Botoks yakındaki kasları gevşeterek bu tür yara izlerine yol açan gerilimi azaltabilir.

Botoks sonrası makyaj yapabilir miyim?

Enfeksiyon riskini azaltmak ve Botoksun yer değiştirmesini önlemek için, Botoks yapılan bölgelere işlemden sonra en az 4 saat süreyle baskı yapılmaması veya masaj yapılmaması önerilir. Bu sürenin sonunda herhangi bir sorun olmazsa dikkatli bir şekilde makyaj yapabilirsiniz.

Botoks göz altındaki koyu halkaları veya torbaları giderebilir mi?

Koyu göz altı halkalar ve göz altı torbaları Botoks ile tedavi edilmez.

Nörolojik bir hastalığım varsa Botoks yaptırabilir miyim?

Spesifik nörolojik rahatsızlıkları olan, özellikle de kas hareketlerini etkileyen hastalar, dikkatli davranmalı ve doktorlarıyla ayrıntılı bir şekilde görüşmelidir. Aşırı kas zayıflaması veya diğer problemler riski göz önüne alındığında, Botoks enjeksiyonları önerilmeyebilir.

Botoks etkilerini artıran cilt bakım ürünleri var mı?

Hiçbir cilt bakım ürünü Botox'un sonuçlarıyla karşılaştırılamazken, cilt sağlığını geliştirmeye ve cildinizin genel görünümünü iyileştirmeye yardımcı olan çok az ürün vardır. Retinoidler, antioksidanlar, peptitler ve hyaluronik asit, kollajen oluşumuna, cildin nemlenmesine ve dokusuna yardımcı olabilecek ürünlerdeki aktif bileşenlerin örnekleridir. Kişiselleştirilmiş rehberlik için doktorunuz ile konuşmak daha iyidir.

Stres Botoksun kalıcılığını etkileyebilir mi?

Stresin Botoksun etki süresini etkilediğine dair kesin bir kanıt yoktur. Ancak stresin cildin yaşlanma sürecini hızlandırma ve hatta çizgileri ve kırışıklıkları daha belirgin hale getirme potansiyeli vardır. Cilt bakımına ve genel sağlığa bütünsel bir yaklaşım, stres yönetimini de içermelidir.

Botoks saç dökülmesine neden olabilir mi?

Botoks enjeksiyonlarının saç dökülmesine neden olduğuna dair bilimsel hiçbir kanıt yoktur. Gerçekte, Botox aşırı terleme gibi bozuklukları tedavi etmek için zaman zaman kafa derisine enjekte edilir ve bazı insanlar kafa derisindeki kasları gevşeterek saç büyümesini teşvik edebileceğini düşünür. Ancak bunu doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Botoks ve dolguyu aynı anda yaptırabilir miyim?

Aynı seansta Botoks ve dolgu beraber yapılabilir. Örneğin dudak hacmini artırmak için dolgu maddeleri, alın kırışıklıklarını tedavi etmek için ise Botoks kullanılabilir. Hedeflerinize en iyi şekilde hizmet edecek stratejiyi seçmek için doktorunuz ile kapsamlı bir istişare yapmanız çok önemlidir.

Erkekler Botoks yaptırabilir mi?

Birçok erkek Botoks yaptırmaktadır. Erkeklerde yapılan Botoks enjeksiyon tekniğine “Brotox” adı verilmektedir. Erkekler de kadınlarla kırışıklıkları ve ince çizgileri daha az fark edilir hale getirmek, daha dinlenmiş görünmek ve gelecekteki kırışıklıkların ortaya çıkmasını önlemek amacı ile Botoks yaptırmaktadırlar. Ancak kadın ve erkeklerin yüz anatomileri ve kas kütleleri farklı olduğundan strateji ve teknik farklı olmaktadır.

Botoks kırışıklıkların oluşmasını engelleyebilir mi?

Botox, proaktif olarak uygulandığında yüz hareketlerinden kaynaklanan dinamik kırışıklıkların zamanla derinleşmesini durdurabilir. Genellikle "önleyici Botoks" olarak anılır. Çünkü bu kırışıklıklara neden olan kas aktivitesini azaltarak temelde kırışıklıkların oluşma sürecini yavaşlatmış olursunuz.

Hamile kalmayı planlıyorsam Botoks yaptırabilir miyim?

Hamile kalmaya çalışıyorsanız, zaten hamileyseniz veya bebek emziriyorsanız Botoks'tan uzak durmanız önerilir. Bu durumlarda Botox'un etkisine dair çok fazla veri olmamasına rağmen, dikkatli olunması ve doğmamış çocuğa yönelik olası risklerden uzak durulması tavsiye edilir.

Botoks hassas cilde sahip kişiler için güvenli midir?

Botoks enjeksiyonları genellikle hassas cilde sahip kişiler için de güvenlidir. Botoks’ a dair ciltte tahriş edici veya alerjik reaksiyonlar son derece nadirdir. Kullanılan antiseptik veya herhangi bir topikal uyuşturucu kreme reaksiyon olabilir.

Botoks, kimyasal peeling veya lazer gibi diğer yüz gençleştirme tedavileriyle birlikte yapılır mı?

Daha iyi sonuçlar için Botoks, kimyasal peeling veya lazer tedavisi gibi diğer yüz prosedürleriyle birlikte kullanılabilir. Ancak zamanlama ve düzen önemlidir. Olası sorunları veya cilt hassasiyetini önlemek için bu işlemler arasında uygun aralık bırakılması gerekir.

Botoks Ankara İlgili Konular
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu Sorularınızı Cevaplıyor
Soru Sor
En az 70 karakter.
Güncelleme Tarihi: 10.08.2024
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Editör
Doç. Dr. Tarık Çavuşoğlu
Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.
Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

+90541 932 4689

Doç. Dr. Tarık ÇavuşoğluDoç. Dr. Tarık ÇavuşoğluPlastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
+90541 932 4689